Categorieën
updates

CHALLENGES!

WOENSDAG 22 MAART 2017

Taxi komt langs om 8:30u. Er staan verschillende afspraken op de planning vandaag. Het wordt een mega drukke dag!

First stop: Nekacheya; we checken hoever de administratie gevorderd is. We zijn blij te merken dat men hier zeer leergierig is, de opstart van de ICT lijkt geslaagd! Veel tijd rest er ons hier niet, om 11:30u alweer onderweg met onze vaste taxidriver onderweg naar ‘Linda’.

‘Linda’ is een community, een buurt of dorp, zoals je het wil noemen. We hebben afgesproken met Joanne & John, onze Britse ‘partners’ hier. Om de vrouwen hier een hart onder de riem te steken, bezoeken we nogmaals hun ‘craftclub’, waar ze allerhande handwerkjes fabriceren, verkopen en een mooie omzet kunnen realiseren. De kwacha’s (lokale zambezi munt) worden netjes verdeeld en wat zijn ze hier supertrots op hun realisaties.

Om af te ronden wordt cake geserveerd en…de ‘DJ’ brengt wat leven in de brouwerij! Het krioelt hier van de kleine hummels die natuurlijk ook een dansje placeren… Een 10-tal minuten te voet lopen we verder naar de ‘Linda Community’-school. Bij Linda Community en de Village merken we een grote nood aan resources, hier komen we terecht bij de armsten der armen.

Eerder deze week waren we hier reeds op bezoek en nu hebben we afspraak met de directrice, Cathy, een jonge, veelbelovende, ambitieuze jongedame. Er rest ons tal van nuttige spullen uit België, dankzij onze sponsors, die hier goed terecht komen. Een mooi gamma witte uniformhemdjes, kledij voor de leerkrachten, didactisch materiaal,… Deze school bestaat uit een kleine 500 leerlingen, uitsluitend wezen, en onze bijdrage hier gaat niet onopgemerkt voorbij!
Er valt tevens belangrijk nieuws te melden… Eerstdaags kan hier gestart worden met de bouw van een nieuwe accommodatie voor de school! Samen met Zambezi Sunrise Trust (de organisatie van John & Joanne) hebben we ons geëngageerd om hierin een steentje bij te dragen. We kunnen dus aankondigen dat we binnenkort een school bouwen in Zambia!!!

Jullie worden alvast op van nabij op de hoogte gehouden van de werkzaamheden! Deze ontwikkelingen hadden we 3 weken geleden nog niet zien aankomen maar werken hier in Zambia, op het terrein, constant bewegen tussen de mensen en voelen wat hier leeft en welke de grote noden zijn, daarvoor doen we het!

De dagen vliegen hier voorbij en onze grenzen worden constant verlegd, af en toe gaan we ver buiten onze comfortzone, elke dag een beetje meer…

Met onze ‘expeditie’ dit jaar heeft Sonskyn haar werkterrein uitgebreid. De Nekacheya school heeft grote vorderingen gemaakt en we zijn ook andere uitdagingen gestart.

Een kleurrijke collage kunnen we jullie niet onthouden.  Geniet ervan!