Categorieën
updates

Dag 1 – start van onze avonturen

Maandagmorgen, vroeg klaar, gepakt met valiezen vol donaties. We stappen in ons busje en gaan met 6 op pad. John, Joanne, Filip & Sandra zijn van de partij en ook Grace Malambo (directrice van Nekacheya) samen met haar echtgenoot Herbert (aka onze chauffeur voor de trip). We vertrekken voor een 4-daagse trip naar Western Province, een 800 km van Livingstone. Ons plan is een bezoek aan een Primary School, Njokomoloma. Een school die zich bevindt in een ‘rural area’, dat betekent : heel ver weg van de bewoonde wereld – moeilijk toegankelijk – weinig/geen voorzieningen.

Na een pittige rit van ongeveer 4 uur over onverharde wegen komen we aan op de afgesproken plaats, de oever van de Zambezi-river. Onze boot/kano ligt klaar om de rivier over te steken. Zal dit lukken met 6 man, veel bagage???? Spannend…. Aangekomen aan de overkant, dan start pas echt het avontuur! We worden verwelkomd door een kleurrijk gezelschap lieve dames in kleurrijke chitenge (=Afrikaanse rok) die zingen en dansen wanneer we aanleggen aan de oever. Oeps…. volgend transportmiddel om de school te bereiken.

Dé ossenkar staat klaar. Een tocht van een dik uur middenin de bush op de ossenkar, zonder schokdempers….

ter info : vandaag een aangename temperatuur van 37 gr. xx

We bereiken eindelijk onze bestemming, Njokomalomo primary school. Een lagere school in the middle of nowhere, 256 leerlingen kunnen hier naar school komen. Er is geen electriciteit, water halen ze uit de rivier, om te wassen, te koken en te drinken. De directeur geeft ons een rondleiding en is heel dankbaar dat wij hier eens op bezoek willen komen. De tamtam heeft zijn werk goed gedaan : in een mum van tijd komen uit alle richtingen de ouders aan gewandeld. Ze krijgen het gevoel dat ze niet vergeten worden, dat wij hier zijn voor hen! Er zijn te weinig woorden om ons bezoek hier te beschrijven. Af en toe een krop in de keel…. dat is zeker.

Allereerst kunnen we onze donaties verdelen : er zijn oude schooluniformen uit de UK meegekomen, mooie gebreide mutsjes (danke danke Anoek :)), die hier in de winter zeer welkom zijn, er worden babykleertjes uitgedeeld (danke danke Hélène,Tim en kleine rakkers), als kers op de taart hebben we mooie voetballen meegebracht (danke danke Fulltime Sport Gent)

Als we onze tour afronden eindigen we aan het ‘internaat’ van deze school : kleine klei-hutten, waar 9 kinderen samen slapen op de grond, zelf voor hun eten moeten zorgen…. dit hebben we nog nooit gezien!

Tijd om even stil te zijn en na te denken.