Categorieën
updates

NEKACHEYA SCHOOL – DAY 2 !

Lieve blog sympathisanten
Lieve vrienden en familie
Beste sponsors

Dag 2 in Livingstone.
Het vervolg van ons onwezenlijk avontuur.
Eventjes bij stilstaan wat we vandaag allemaal gerealiseerd hebben, het lijkt wel of we de hoofdrol spelen in één of andere film.
We zetten het graag op een rijtje voor jullie.

Deze morgen vroeg opgestaan.  Fantastisch gevoel, zonlicht en gezellige warmte als we ons kamerdeur openzwaaiden.  Yes, we hebben er beiden zin in.

Om 8u00 vertrokken we richting school.
We besloten om reeds een deel van het aangeschafte materiaal (in België) mee te nemen:
51 schoolboeken, 13 kommetjes om het eten in te serveren voor de babies alsook kledij van bij ons voor de kids en de leerkrachten.
In 1 woord: FANTASTISCH. Onze foto’s illustreren dit uniek moment.

Na het overhandigen en naamstempelen van de boeken vertrokken we richting meubelmaker, Grace kwam met ons mee.

Doel van ons bezoek was het ontfutselen van wat een deftige aankoopprijs per schoolbank nu eigenlijk is.  Onmiddellijk 3 man rond de tafel en dan begon het onderhandelen.  Na heel wat onderling gekonkelfoes bij die mannen, hebben we een goeie deal kunnen sluiten en zijn we overgegaan tot aanschaf van 5 volledige bankjes en 5 stoelen om in de lokalen bij te plaatsen.  Cool, het is ons gelukt.  We konden de werkplaats bezichtigen en waren echt content over de kwaliteit van dit meubilair.  Alles wordt morgen in de voormiddag geleverd.
 Met deze 5 banken zullen we een volledig klasje kunnen inrichten, daar waar ze momenteel enkele tafels gezet hebben.  Dit gaf ons zo een deugddoend gevoel.  Grace is iedereen hier enorm dankbaar voor – fotomateriaal van het ingericht klasje volgt morgen.

Nu opnieuw richting school, want de kleermaker zou er zijn om de rest van de kindjes hun kledijmaten op te meten.  Inderdaad, hij was van zijn woord en was al druk bezig.  Gisteren waren de jongens aan de beurt, nu de meisjes afwerken.
We zijn gestrand op 181 uniformen.  Dank zij jullie zijn we geslaagd in deze opzet.
Uniformen zijn heel belangrijk voor de school.  Elk kind “oogt” identiek, zonder rangschikking of veroordelingen obv de kledij.  Een heel belangrijk gegeven in deze omstandigheden.

Ondertussen was het bijna 12u00, tijd om bij te springen in de keuken.
Eventjes kregen we het moeilijk… echt een aangrijpend moment als je daar staat als 2 moeders.  De kommetjes en borden moesten opgeschept worden maar dit volgens strikt gerantsoeneerde hoeveelheden.  Dit kunnen we niet vatten, dit kan onmogelijk genoeg zijn voor een kindje om gans de dag mee door te komen.  Het zij zo, we deden wat we moesten.  Opscheppen met de middelen die we hadden…
Alle kindjes eten gewoon in de klas, op hun bankje waar daarnet nog een schrift of boek of potlood lag.  Met 3 kinderen worden ze samengepropt op 1 bank, dit in een snikheet klaslokaaltje.  Quasi ondraaglijke temperaturen – 40 graden op de teller vandaag.  Onder golfplaten lijkt dit nog een pak warmer.
Na het eten werd alles afgeruimd en dan konden we starten met het schoonmaken van alle oververhitte lokalen.  Etensresten overal… Niet denken, gewoon doen want algauw zou de les weer starten.
Dag in dag uit hetzelfde verhaal.  Het is frappant te zien hoe de keukenploeg zich met volle overgave inzet voor dit gebeuren, van A tot Z.

Nadat de volledige shift erop zat zijn we vertrokken naar de bewoonde wereld.
We hadden nog 2 taken te volbrengen vandaag.
De aanschaf van wat bijkomend keukenmateriaal eerst en vooral.  We zijn naar de supermarkt geweest en hebben de volgende hoogstnodige spullen gekocht:  drinkbekers, extra plastiek bestek, vaatdoeken, vaatwasmiddel, opscheplepels en messen.  Neem het van ons aan, ze vlogen ons bijna om de nek, die mensen van de keukenploeg.

Aan de overkant van de straat was een internetcafé.  Hier konden we briefjes opmaken en laten afdrukken & versnijden om de ouders nogmaals te motiveren en te herinneren aan het fundraising evenement / BBQ van aanstaande vrijdag!  Gezien het schooltje de middelen niet heeft om dergelijke briefjes te voorzien hebben we zelf de touwtjes in handen genomen en een oplossing gezocht.  Business women zoals ze hier van ons zeggen, grappig. Deze strooiblaadjes werden aan de kinderen uitgedeeld met de duidelijke boodschap om dit vanavond thuis af te geven.  Ook bij dergelijk initiatief hebben we hen wat moeten ondersteunen, zo waren we zeker dat we de daad bij het woord gevoegd hadden.
Het is uiteraard heel belangrijk dat de ouders op dit evenement aanwezig zijn, hoe meer hoe liever in het belang van de school! Alle opbrengst kunnen ze integraal in de kas van de school storten!
Missie 2 ook volbracht.

Terug naar school dan om het programma van morgen te bepalen.  Het wordt weer een intensieve dag voor ons beiden.  Leerkrachten helpen, bijspringen in de keuken en dan gaan we samen met een local de boodschappen doen voor de BBQ van vrijdag.  Wordt vervolgd.